Også i Rio nærmer det seg jul selv om det ikke akkurat renner over av julestemning her😂 men selv om vi ikke skal være her i julen så Jar jeg kjøpt inn både juletre og diverse julepynt. Jeg tenkte å ta den brasilianske vrien  med å pynte litt tidlig, Naboen har hatt juletreet oppe i et par uker allerede…

Julepynt her er ikke helt det samme som hjemme… skal være forsiktig med å si hva som er finest men jeg holder vel en knapp på den mer europeiske stilen enn den brasilianske. Det er liksom ingen grenser … juletrær i alle mulige farger  og masse blinkende og fargerike lys.
En annen ting som er veldig tydelig at det snart er jul her er all torsken som ligger framme i varmen og lukter… brasilianere spiser norsk bacalao til jul.

Vi skal jo hjem til jul da og det går veldig fort til hjemreisen, bare litt over 2 uker igjen. Det blir litt stuntlaging av jul men det går nok fint.
Gruer meg litt til den store temperaturforskjellen for jeg har ikke all verden av varme klær her, så det blir nok mye lag på lag av klær😊
Vi blir ikke hjemme så lenge, allerede bittelille nyttårsaften drar vi tilbake for å få med oss Reveillon  på Copacabana.
Det har ikke blitt så mange stranddager i det siste, for været er litt ubestemmelig, det er veldig varmt men ofte skyet og utrygt for regn men kanskje helgen kan by på litt strand.
Det blir fremdeles språklæring om dagen og ja, jeg synes kanskje det begynner å løsne litt selv om det ennå er litt langt fram.
Det er det med å få til et litt variert språk da😂


 

 

Hetebølge

Den siste uka har vært helt hinsides varm. Over 40 grader. Vi har heldigvis god aircondition ileiligheten og Ipanema er ikke det stedet hvor det ble aller varmest, men det bikket 40 grader og da gjør det vondt i kroppen. Klarer helt fint at det er nærme 40 men når det passerer 40 grader så er det ubehagelig å være ute. Strendene har vært smekkfulle, men vi fant ut at hvis vi gikk på stranden veldig tidlig så var det veldig fint og absolutt levelig.
I tillegg til hetebølgen så har det også vært en rekke fridager noe som også har hatt sin innvirkning på antall folk på strendene. Torsdag dro vi til Barra i håp om at det var litt færre folk og litt mere vind 😂 men dessverre så var det folk overalt. Det er det jo forsåvidt overalt her i Rio…Vi fikk badet og solt oss litt allikevel før vi bestemte oss for å ta en sen lunsj på Ilha da Gigoia. Der er det utrolig koselig. Helt annerledes enn Rio med en bilfri øy og små hus, poussadaer og koselige restauranter. Vi fant ut at en helg så bestiller vi oss en  overnatting på en av disse koselige poussadaene for bare nyte roen den øya har.

Nå har vi vært her i 2. måneder… det føles som en evighet, helt utrolig, jeg synes jeg har vært her sååå lenge men har jo ikke det. Det har skjedd mye og vi har gjort mye. Mange språktimer, men ennå laaaangt igjen til at jeg vil påstå at jeg er flytende i språket. Kanskje har jeg krabbet meg opp fra et lavt nivå på A2 til et litt høyere A2… det tar tid. Forrige gang jeg var her hadde jeg kun fokus på det muntlige men nå prøver jeg også å få med det skriftlige. På språktimen tidligere idag hadde vi fokus på humor og spøk i språk. Det er kjempevanskelig å forstå humor på andre språk. I Brasil har man en kultur for å spøke med veldig mange ting når de snakker og det kan være vanskelig for oss utlendinger å forstå. Det er veldig kulturelt betinget det med humor og hvor forskjellig den er fra land til land. Jeg kan ikke nok portugisisk ennå til å skjønne når de spøker, men ved å studere litt  mimikk og sånn så kan jeg kanskje skjønne at det var ment som en spøk. Men det er langt fram 😂

På søndag var vi på konsert med Petrobras Symfoni orkester. En helt fantastisk konsert med et kjempegodt orkester. Bela Bartok, Carl Nielsens klarinettkonsert og Kodaly til slutt. Veldig gøy å få med seg. Det er i det hele tatt mye kultur å velge i her. Billetter er forholdsvis billige så de er antakelig godt sponset av det offentlige.
Nå har hetebølgen heldigvis sluppet taket, det er kun maks 30 idag. Godt å få litt pause, man blir sliten av at det er så varmt. Så håper denne pausen fra heten varer en stund.
I går var det også en mye omtalt fotballkamp her i Rio, Brasil -Argentina, det utviklet seg til en tv-sendt krig nærmest. Var sjokkerende å se. Håper det ikke fortsetter sånn. Men det er tydelig mye aggresjon blant enkelte supportergrupper på begge sider. De hadde barket sammen tidligere denne måneden også da det var et lag her fra Rio og et fra Argentina som spilte cup. Uforståelig.
Hjemreisen nærmer seg veldig nå, 3,5 uke igjen. Gruer meg til å lande på Gardermoen i sommertøy… 😂😂😂 men gleder meg til å feire jul hjemme❤️

 

Buzios

I helgen var vi i Buzios. Det er opprinnelig en liten fiskelandsby hvor det bodde sjørøvere og indianere. Det var også en havn hvor de solgte slaver dessverre. Den ble kjent på 60-tallet pga Birgitte Bardot som ofte besøkte stedet med sin brasilianske kjæreste og senere har også en rekke celebriteter besøkt den lille byen. Den kalles ofte for Brasils svar på Saint Tropez.
Det er en utrolig sjarmerende og koselig liten by med masse god mat, kunst og musikk. Gallerier, restauranter og små butikker ligger langs hele strandpromenaden og det er fullt av av koselige pousadaer man kan overnatte på.
Vi bodde på en pousada som lå ganske nærme sentrum men litt opp i høyden så vi hadde en vidunderlig utsikt utover havnen og havet.
Vi skal ha med oss familien min dit i januar så vi brukte litt tid på å finne ut hvor vi eventuelt kan bo og hva vi skal styre unna. Det er fort gjort å havne i en skikkelig turistfelle der hvis man ikke er litt bevisst på hvor man drar.
Vi luket ut Praia Geriba etter å ha vandret litt rundt der og på stranden, det var som å være på Playa Ingles eller Aya Napa.😂

Julaften for 9 år siden tilbrakte vi i Buzios og på dagen så dro vi til en stranda som heter Praia Tartaruga, Skilpaddestranden, det er en vidunderlig strand. Så vi ville dra tilbake dit for å se om det fremdeles var like fint. Det var det virkelig.
Det ligger en pousada der, og en liten fiskerestaurant helt nede på stranden. Så vi leide oss to solstoler og en parasoll, jeg fikk meg et bad i et vann som er så salt at du bare kan ligge og flyte😊 Det skal visstnok være skilpadder som svømmer rundt, men jeg så ingen. Vi tok lunsj på fiskerestauranten og det var en av de beste fiskemåltider jeg har spist. Jeg er kjempekresen når det gjelder fisk og hater hvis det er for kraftig fiskesmak. Men dette var aldeles nydelig. En slags hvit fisk med mangosaus og sitronrisotto til smakte himmelsk.

Vi blir mange som skal dit januar og det å finne et hus eller pousada som kan huse alle oss har ikke vært så enkelt. Vi blir 7 voksne og 2 barn, så vi har landet på at leie av hus med basseng nær en strand og nær sentrum er det beste alternativet. Da er det enklere for de små også og vi kan ordne oss selv og bråke så mye vi vil 😂😂😂

Gleder meg masse til neste gang, så i mellomtiden får jeg kose meg med bildene fra helgen som var.

Nytt språknivå

Et par netter nå så har jeg drømt på portugisisk. Veldig rart å våkne på morgenen og tenke etter hva jeg har drømt og så oppdager jeg at jeg har drømt på portugisisk. Jeg har ganske langt igjen før jeg kan påstå at jeg behersker språket i alle former. Jeg gremmes noen ganger når jeg skjønner hvordan ordstillingen min er. « Du koke veldig mat veldig god og jeg liker som»  og tv når montør komme du si han i heisen ned ( mente opp)  sånn blir det noen ganger når jeg oversetter hva jeg har sagt. Andre ganger så er all grammatikk på plass. Jeg har alltid trodd at for å drømme på et språk så har man det meste av språket på plass, men det er tydeligvis ikke nødvendig.
Det er rart hvordan det veksler, veldig flink den ene dagen og heeelt elendig den neste.

Idag har vi omsider fått tv-kanaler. Det var ingen lett affære. Vi fikk først beskjed om at for å få et tv- abonnement så måtte vi vente lenge og lenger enn langt. Abonnement på sånne ting i Brasil påstod de var avhengig av en slags poengscore og for nyankomne innvandrere var det så og si umulig å få med en gang. Det var ihvertfall det de sa hos det firmaet som liksom skal hjelpe oss med praktiske ting. Vi fikk internett nesten med en gang, vi har bankkonto og mobiltelefoner og vi har altså bodd i dette landet før og har både personnummer og CPF fra før av. Vi ble lei av å vente på å få tv og tok saken i egne hender. Dette gjorde vi på torsdag og idag kom montøren og vi har kabel-TV. Så ikke skjønner jeg hva det firmaet som hjelper innvandrere driver med når de påstår sånt. Lett og sjekke og de vet vi har bodd her før og også hatt tv-abonnement hos det samme selskapet tidligere.
Noen ganger sier jeg bare… Tyyypisk Brasil

Det har vært ekstremt høye bølger her de siste dagene, så det har blitt lite strandbesøk. 3 ungdommer ble dessverre tatt av bølgene og jeg tror ikke de klarte å finne alle. Det var skikkelig dramatisk og bølgene bare skylte over stranda, fortauet og over bilveien. Tror aldri jeg har sett så høye og kraftige bølger her noen gang tidligere. Skummelt.

På lørdag var vi i Santa Teresa. Vi gikk fra Lapa og opp. Det er utrolig koselig og fint å gå oppover dit. Den første delen gikk opp de berømte trappene i Lapa, Escadaria Selarón. Den er laget av kunstneren Jorge Selarón som en hyllest til det brasilianske folket. Den består av 250 trappetrinn med over 2000 fliser fra mange ulike land. Det har blitt en utrolig vakker og flott trapp. Dessverre ble kunstneren funnet død på sitt eget kunstverk i 2013. Det har blitt en enorm turistmagnet så det var stappfullt av folk oppover trappene og på hver avsats kunne man få kjøpt vann, øl og caipirinha.

Etter å ha trasket litt rundt i Santa Teresa spiste vi lunsj på Aprazivel. Et veldig annerledes spisested med god mat og atmosfære og ikke minst en fantastisk utsikt over Rio.