Paraty og litt mere

Torsdag i forrige uke var fridag her i Brasil og siden fredag da ble en såkalt inneklemt dag så dro vi til Paraty. Det er en veldig gammel og historisk by litt sør for Rio, ca 4 timers kjøretur.

Byen er aldeles nydelig og veldig godt bevart. Opprinnelig så ble den grunnlagt av urbefolkning rundt 1500-tallet men etterhvert dukket portugiserne opp og oppdaget at byen hadde store gullforekomster. Så portugiserne byttet til seg gull mens befolkningen i Paraty fikk kampestein fra Portugal  til å legge i gatene tilbake … Etterhvert ble det store sukker- og kaffeplantasjer som ble hovednæringen der og med det så oppstod også en av de mørkere sidene i Brasils historie, nemlig slavetida. Paraty ble en ilandsettingshavn for slavene som kom fra Afrika via Portugal. Slavetida i Brasil opphørte i 1888.

Overalt i byen er det historiske bygninger, det er nydelige strender der og veldig grønt og frodig. Paraty er full av små gallerier, rare butikker og koselige kafeer, bare og restauranter.

Jeg tror jeg kan vandre rundt der i timevis og bare kikke.

Siste jeg var i Paraty er for 10 år siden, da dro jeg dit sammen med min datter og vi har snakket om den turen i 10 år. Dengangen bodde vi på en kjempekoselig pousada som drives av en kunstner og som har dekorert hele pousadaen med sine egne malerie og skulpturer. Da vi skulle bestille ny tur dit var det ikke så mye å velge i så vi bestilte på den samme som for 10 år siden. Jeg var spent på om det ville være like koselig som sist.

Jeg måtte le da vi kom dit for det var som om tida hadde stått stille, ingenting var endret, alt var like fint og kunsten også var like fargerik og flott.  Vi ble fulgt opp på rommet vårt og tenk… vi fikk akkurat det samme rommet som sist… det var så rart og så utrolig koselig. Pousadaen er i et hus som er fra 1600-tallet og det er ikke måte på hvor sjarmerende det er. Bilder kommer under her 🙂

Fredagen gikk med til båttur, sol, litt bading og fjelltur for noen 🙂

Lørdagen dro vi til nabobyen, Trindade, som har spektakulære strender og små hippiekafeer.

Sånn generelt så får Paraty virkelig fram min indre hippie og jeg blir veldig inspirert av å være der.

Men nå er det siste uka her i Rio på en stund. På torsdag drar jeg hjem til Norge og det gleder jeg meg helt vilt til for nå er jeg litt lei må jeg innrømme. Jeg håper jeg skal være hjemme så lenge at jeg kommer til å glede meg til å dra tilbake i slutten av august.